Розроблення асоціативних правил для автоматизованої системи прогнозування поломок на автомобільному виробництві - Іщенко, М. Д. (My University, 2025)
Об'єктом дослідження є процес генерації асоціативних правил. Предметом дослідження є система прогнозування поломок на автоматизованому виробництві. Метою дослідження є підвищення ефективності та безпечності роботи підприємства за рахунок розробки моделі для прогнозування поломок на основі асоціативних правил. Завданням дослідження є генерація асоціативних правил з метою прогнозування часу появи аномальних значень та їх наслідків. Отримана методика перевірена на синтетично згенерованих даних, які б відповідали реальним показникам сенсорів на автомобільному виробництві. Результатом дослідження є алгоритм генерації асоціативних правил на основі кластеризованих значень часових рядів. Логіка алгоритму підтримує можливості масштабування кількості станків для аналізу та їх сенсорів, що дозволяє імплементувати її у підприємство будь якого розміру. Робота має практичне значення для підприємств будь якої сфери за рахунок зменшення фінансових витрат на усунення поломок та зупинок виробництва. Також алгоритм додає безпечності виробництву, дозволяючи з певною ймовірністю прогнозувати поломки, дозволяючи наявному персоналу виконувати інструкції ще до появи самої поломки. Результати роботи алгоритму практично розглянуті на прикладі автомобільного підприємства. Рекомендацією до імплементації цього алгоритму є будь яке виробництво зацікавлене у фінансовій та/або безпековій складовій. Результати кваліфікаційної роботи апробовані у всеукраїнській студентській конференції та у збірнику наукових робіт категорії «Б» Переліку наукових фахових видань України. Отримані результати можна віднести до Цілей сталого розвитку 8 «Гідна праця та економічне зростання», а саме до пунктів 8.2 «Підвищувати ефективність виробництва на засадах сталого розвитку та розвитку високотехнологічних конкурентних виробництв» та 8.5 «Сприяти забезпеченню надійних та безпечних умов праці для всіх працюючих, зокрема шляхом застосовування інноваційних технологій у сфері охорони праці та промислової безпеки».
Keywords: асоціативні правила; прогнозування поломок; генерація асоціативних правил; автомобільне виробництво