Соціальні та кримінологічні фактори встановлення кримінальної відповідальності за розголошення лікарської таємниці - Байда, А. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2024)
У статті досліджено соціальні та кримінологічні фактори встановлення кримінальної відповідальності за розголошення лікарсько таємниці. Соціальні фактори показують відповідність криміналізації незаконного розголошення лікарської таємниці основним тенденціям державної і суспільної політики, рівню і характеру суспільної свідомості та стану громадської думки. Також соціальні фактори визначаються важливістю відносин, які забезпечують охорону інформації по стан здоров’я особи, інтимну та сімейну сторони її життя. Виявлено, що науковотехнічний прогрес у медицині породжує нові явища, яким необхідні свої етичні гарантії. Особливе значення має збереження в таємниці таких медичних заходів як корекція статі, штучне запліднення, трансплантація тощо. Проте у нашій державі ще з моменту набуття незалежності незмінними є окремі негативні прояви функціонування системи охорони здоров’я, які збереглися з радянських часів. Такими проявами є авторитаризм у відносинах лікаря та пацієнта і як наслідок пов’язане з цим ігнорування прав останнього, безвідповідальність медичного персоналу, декларативність переважної більшості правових норм. Важливе значення при встановленні кримінологічних факторів, які вплинули на встановлення кримінальної відповідальності за незаконне розголошення лікарської таємниці, є суспільна небезпечність такого діяння, його поширеність та рівень латентності. Зроблено висновок, що свідченням високого ступеня суспільної небезпечності розголошення лікарської таємниці є передбачення законодавцем відповідальності за це діяння у розділі ІІ Особливої частини Кримінального кодексу «Кримінальні правопорушення проти життя та здоров’я особи». Відповідно до ст. 3 Конституції України людина, її життя та здоров’я, честь і гідність визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Обґрунтовано, що суспільна небезпечність діяння не вичерпується важливістю суспільних відносин, на які воно посягає, і необхідним є встановлення наслідків, які можуть бути спричинені таким посяганням. Законодавець у ст. 145 КК передбачив відповідальність за незаконне розголошення лікарської таємниці, якщо воно спричинило тяжкі наслідки. Проте нормативно ніде не закріплено, які ж саме наслідки потрібно відносити до тяжких, тобто дане поняття є оціночним. Доведено, що такими наслідками може бути суттєва шкода здоров’ю, а також моральна шкода. Встановлено, що досліджуване кримінальне правопорушення не має значної поширеності та має значний рівень латентності. The article examines the social and criminological factors of criminalization of disclosure of medical secrets. Social factors show that criminalization of unlawful disclosure of medical secrets is in line with the main trends of state and public. The social factors are also determined by the importance of relations that ensure the protection of information on the health status of a person, the intimate and family aspects of his/her life. It is found that scientific and technological progress in medicine gives rise to new phenomena that require their own ethical guarantees. Of particular importance is the secrecy of such medical procedures as sex reassignment, artificial insemination, transplantation, etc. However, in our country, since independence, some negative aspects of the health care system have remained unchanged, having been preserved from the Soviet era. Such manifestations include authoritarianism in the relationship between doctor and patient and, as a result, the disregard for the rights of the latter, irresponsibility of medical staff, and declarative nature of the vast majority of of legal norms. When establishing the criminological factors that influenced the establishment of criminal liability for unlawful disclosure of medical secrets, the social danger of such an act, its prevalence and level of level of latency. It is concluded that the high degree of public danger of disclosure of medical secrets is evidenced by the legislator’s provision of liability for this act in Section II of the Special Part of the Criminal Code of Ukraine “Criminal Offenses against of the Criminal Code “Criminal offenses against life and health of a person”. Accordingly to Article 3 of the Constitution of Ukraine, a person, his or her life and health, honor and dignity are recognized in Ukraine as the highest social value. It is substantiated that the social danger of an of an act is not limited to the importance of the social relations which it encroaches upon, and it is necessary to establish the consequences which may be caused by such encroachment. In Article 145 of the Criminal Code, the legislator has provided for liability for unlawful disclosure of medical secrets if it has caused serious consequences. However the law does not stipulate what kind of consequences should be classified as grave, i.e. this concept is evaluative. It has been proven that such consequences can be significant harm to health, as well as moral harm. It is established that the criminal offense under study is not widespread and has a significant level of latency.
Keywords: кримінальне правопорушення; кримінальна відповідальність; лікарська таємниця; соціальні фактори; кримінологічні фактори; criminal offense; criminal liability; medical secret; social factors; criminological factors