Метод пошуку об’єктів інтересу за спектральними ознаками на зображеннях з активної оптико-електронної системи спостереження - Гурін, А. П.; Худов, Г. В.; Масленко, О. В.; Минко, П. Є.; Соломоненко, Ю. С. (Національний університет “Полтавська політехніка імені Юрія Кондратюка”, 2014)
Предметом вивчення в статті є метод пошуку об’єктів інтересу за спектральними ознаками на основі активної оптико-електронної системи, у якій в якості джерела випромінювання застосовується набір багатоспектральних лазерних випромінювачів, з подальшою комп’ютерною обробкою отриманого зображення. Метою є розробка методу пошуку об’єктів інтересу із застосуванням активної оптико-електронної системи з подальшою комп’ютерною обробкою отриманого зображення. Завдання: аналіз особливостей побудови і функціонування активних оптикоелектронних систем з динамічною спектральною обробкою; розробка методу пошуку об’єктів за спектральними ознаками активною оптико-електронною системою з комп’ютерною обробкою зображень; розробка математичної моделі, яка дозволяє прийняти рішення про наявність об’єкта інтересу шляхом визначення ділянок зображення з елементами, що мають найбільше значення яскравості. Використовуваними методами є: методи цифрової обробки зображень, методи математичного моделювання, методи теорії оптимізації, аналітичні та емпіричні методи аналізу зображень після їх цифрової обробки. Отримані такі результати. Проаналізовано особливості побудови і функціонування активних оптико-електронних систем з динамічною спектральною обробкою. Розроблено метод пошуку об’єктів за спектральними ознаками активною оптико-електронною системою з комп’ютерною обробкою зображень. Розроблена математична модель, яка дозволяє прийняти рішення про наявність об’єкта інтересу шляхом визначення ділянок зображення з елементами, маючими найбільше значення яскравості.
Keywords: активна оптико-електронна система; комп’ютерна обробка зображення; пошук об’єктів на зображенні; спектральна ознака