Механізми мінімізації ризиків економічної безпеки в процесі цифрової трансформації підприємств - Полозова, Т. В.; Ткаченко, А. Г.; Осадчук, І. О.; Осадчук, М. О. (ХНУРЕ, 2024)
Цифрові технології значно змінюють основні компоненти економічної безпеки, впливаючи на фінансову, інформаційну, кадрову та інші сфери. Вивчення цих аспектів дозволяє розробити ефективні стратегії для зниження ризиків та підвищення конкурентоспроможності. Традиційні підходи до економічної безпеки потребують оновлення з урахуванням цифрових змін. Через це розробка нових моделей, інструментів і методів забезпечення економічної безпеки є актуальним напрямом досліджень. Актуальність дослідження економічної безпеки підприємства в контексті розвитку цифрових технологій обумовлена кількома ключовими чинниками: а) зростання ролі цифрових технологій у бізнесі. Сучасний бізнес все більше залежить від цифрових рішень, таких як автоматизація, аналіз великих даних, штучний інтелект і Інтернет речей (IoT). Цифровізація відкриває нові можливості для підприємств, але водночас збільшує вразливість до ризиків, пов'язаних із кіберзагрозами, технічними збоями та втратами даних; б) збільшення цифрових ризиків. Зростання кіберзагроз, таких як хакерські атаки, витік конфіденційної інформації та зловживання персональними даними, технологічні збої, дефіцит кваліфікованих кадрів, невідповідність використання цифрових технологій правовим нормам ставить під загрозу фінансову стабільність та репутацію компаній. У цьому контексті економічна безпека підприємств залежить від їхньої здатності протистояти цифровим викликам; в) конкурентний тиск та технологічна інтеграція. Успіх підприємств на ринку залежить від їхньої здатності інтегрувати цифрові технології у свою діяльність. Проте надмірна цифровізація без належної оцінки ризиків може призвести до зростання витрат, низької ефективності та зниження економічної стійкості; г) необхідність збереження балансу між інноваціями та стабільністю. Інновації є важливим драйвером розвитку, але їх реалізація потребує значних фінансових і людських ресурсів. Непродумані інвестиції у цифрові технології можуть підірвати економічну безпеку підприємств. Отже, важливо досліджувати способи забезпечення балансу між впровадженням технологій та збереженням економічної стабільності; д) динамічність зовнішнього середовища. Умови ринку та регуляторна політика швидко змінюються, особливо з огляду на цифрові трансформації. Підприємства повинні адаптуватися до цих змін, забезпечуючи свою економічну безпеку в умовах зростаючої невизначеності. Регулярний аналіз результатів цифрової трансформації із заявленими цілями дозволить підприємству виявити сильні та слабкі позиції, а також необхідність корегування стратегії підприємства. Технології швидко розвиваються, тому компанії повинні бути готові до постійного оновлення своїх систем і стратегій для збереження конкурентоспроможності та економічної стійкості. Таким чином, цифрові технології мають глибокий і багатогранний вплив на різні аспекти економічної безпеки. Для мінімізації ризиків та оптимізації переваг необхідно забезпечити баланс між технологічними інноваціями та захистом ключових компонентів економічної безпеки.
Keywords: цифрові технології; економічна безпека; ефективна стратегія; кіберзагроза