Дослідження інтелектуальних методів підтримки процесного управління в ІТ-проєктах надання послуг з хостингу - Недоступ, С. В. (My University, 2024)
Кожного дня інформаційні технології все щільніше проникають в життя кожного з нас, з’являється купа нових сайтів з найрізноманітнішими цілями. Чи то інтернет-магазини, портали новин, або офіційні державні ресурси, що мають за мету полегшити життя суспільства, документообіг і централізувати більшість інформації. Але ж усім сайтам потрібно десь розміщуватися, для того щоб бути доступними в мережі Інтернет. Для вирішення цієї задачі існують великі хостингові компанії, що мають в своєму арсеналі різноманітні хостингові плани з різними можливостями. Користувачем хостингу може в будь-який момент стати будь-хто, але для успішного користування такою послугою треба мати деякі навички, яких пересічний користувач може не мати. Тоді постає потреба звернутися до технічної підтримки в чаті, і людина навіть на іншому кінці світу буде мати змогу отримати певну допомогу. Такий процес включає також людський фактор, тож помилки можуть траплятися, і вони мають бути проаналізовані та опрацьовані. Дана робота має за основну ціль дослідити процес аналізу помилок через людський фактор та визначити, чи можуть стати в нагоді нейронні мережі та Великі Мовні Моделі (ВВМ) для оптимізації цього процесу з подальшим збереженням певних ресурсів.
Keywords: великі мовні моделі; хостингова компанія; хостинг