Дослідження особливостей використання методів визначення рекомендацій в системах електронної комерції з обмеженим асортиментом товарів - Дмитренко, А. О. (My University, 2024)
Об’єкт дослідження – процес електронної комерції, що реалізується за допомогою інформаційних систем з реалізованими рекомендаційними функціями. Предмет дослідження – інформаційні технології проектування та реалізації методів визначення рекомендацій у системах електронної комерції з обмеженим асортиментом товарів. Мета дослідження – розглянути особливості практичної реалізації методів визначення рекомендацій в е-системах з обмеженим асортиментом товарів. Методи дослідження: системний підхід; методи отримання даних для підготовки рекомендацій: за пам'яттю (Memory-Based), за моделлю (Model-Based); рекомендаційні методи, що засновані на описі характеристик товару та даних користувачів (Content-Based); рекомендаційні методи, що засновані на знаннях (Knowledge-Based); рекомендаційні методи, що засновані на сумісній (колаборативній) фільтрації (Collaborative Filtering): метод порівняння користувачів (User-Based), метод порівняння елементів (Item-Based), гібридні методи (Hybrid Filtering). У роботі розглянути особливості практичної реалізації методів визначення рекомендацій в е-системах з обмеженим асортиментом товарів. Для дослідження обрана й розглядається рекомендаційна система електронної комерції з продажу квітів. Галузь застосування – системи електронної комерції з обмеженим асортиментом товарів.
Keywords: е-система; рекомендаційна система; обмежений асортимент товарів; спільна фільтрація