Технологія позиціонування оптичного з’єднувача при виготовленні передавальних лазерних модулів волоконно-оптичних систем передавання - Завада, В. А. (My University, 2019)
Метою досліджень є розробка технологія позиціювання лазера та оптоволокна в процесі лазерного зварювання оптичного з’єднувального модулю (ОЗМ), яка повинна враховувати вплив після зварювального зсуву та коригувати його. Об’єкт дослідження – технологія виробництва передавальних оптоелектронних модулів (ПОМ). Предмет досліджень– методики та технології контролю позиціювання оптичного з’єднувача при виготовленні передавальних лазерних модулів для волоконно-оптичних систем передавання (ВОСП). Методи досліджень – теорія позиціювання, теорія геометричних прецизійних вимірювань, фізичний експеримент. В процесі розробки методики контролю позиціювання наконечника оптоволокна (ОВ) и лазера був досліджений ефект PWS (Post-WeldShift), що спостерігається при лазерному зварюванні ОЗ – визначені його переважні механізми. Розроблений спосіб оцінки PWS, запропоновано методи куйого корекції – нанесення поодинокої плями зварювання в протилежному зсуву напрямку.
Keywords: технологія позиціювання; ефективність вводу випромінювання; джерело випромінювання; оптичний з’єднувальний модуль; pws-зсув; корекція