Features of the formation of legal awareness under the conditions of the legal regime of martial state - Черкас, М. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2023)
Постановка проблеми. Останнім часом під впливом зовнішніх і внутрішніх факторів в українському суспільстві відбуваються значні зміни. Значний вплив на формування суспільної правосвідомості мають і глобальні суспільні зміни, як негативно, так і позитивно. Сьогодні, в умовах повномасштабної війни, правова свідомість українців зазнає трансформації. Як це вплине на майбутні покоління – наше завдання аналізувати та моделювати. Аналіз останніх досліджень і публікацій. Окремі питання визначення правової природи, видів та ознак правосвідомості розглядали такі науковці, як: О. Данильян, Ю. Калиновський, Б. Кістяківський, Г. Клімова, О. Петришин, С. Погребняк, М. Суходоля та ін. Водночас проблема визначення факторів, що впливають на формування правової свідомості українців, лише порушується в наукових дослідженнях, що зумовлює її актуальність. Мета статті – з’ясування значення детермінант впливу на процеси забезпечення формування правосвідомості в особливий період, а також обґрунтування пріоритетних напрямів державної політики у цій сфері. Виклад основного матеріалу. Сьогодні, в умовах майже річної війни, досить важливо зосередитися на настроях, уподобаннях та очікуваннях українського суспільства зараз і в майбутньому. Бо саме народ став рушійною силою боротьби за непорушність кордонів нашої держави. Більшість дослідників наголошує на нігілістичному ставленні українського суспільства до права. Крім того, наголошується на історичних передумовах виникнення та поширення цієї форми деформації правосвідомості. Таким чином підкреслюється нерозвиненість у населення правових традицій, які переходять у відкритий правовий нігілізм, заперечення необхідності та цінності права має глибоке історичне коріння. З покоління в покоління в Україні проявляється зневага до закону і суду, терпимість до свавілля. Саме зараз, в умовах війни, ця ситуація може кардинально змінитися. Або, навпаки, нігілізм може вкоренитися в головах і серцях українців. Висновки. Авторка наголошує на негативному впливі зовнішніх факторів на правосвідомість українського суспільства. Серед цих факторів можна виділити такі основні: covid-19, карантинні та пост-карантинні обмеження, збереження режиму воєнного стану та пов’язані з цим істотні обмеження основних прав і свобод людини і громадянина. І сьогодні до таких факторів негативного впливу можна віднести також неефективну роботу міжнародних інституцій. Для подолання ризиків масового поширення такої форми деформації правової свідомості, як нігілізм, необхідна відповідальність за всі військові злочини. Насамперед міжнародно-правова відповідальність посадових осіб держави-агресора. Recently, under the influence of external and internal factors, significant changes have been taking place in Ukrainian society. Global social changes also have a significant impact on the formation of public legal awareness, both negatively and positively. Today, in the conditions of a full-scale war, the legal consciousness of Ukrainians is undergoing transformation. How it will affect future generations is our task to analyze and model. Separate issues of defining the legal nature, types and signs of legal awareness were considered by such scientists as: O. Danilyan, Yu. Kalinovskyi, B. Kistyakivskyi, G. Klimova, O. Petryshyn, S. Pogrebnyak, M. Suhodolya and others. At the same time, the problem of determining the factors affecting the formation of legal awareness of Ukrainians is only raised in scientific research, which determines its relevance. Today, in the conditions of an almost year-long war, it is quite important to focus on the mood, preferences and expectations of Ukrainian society now and in the future. Because it was the people who became the driving force in the struggle for the inviolability of the borders of our state. Most researchers emphasize the nihilistic attitude of Ukrainian society to law. Moreover, the emphasis is on the historical prerequisites for the emergence and spread of this form of legal consciousness deformation. Thus, it is emphasized that the population has underdeveloped legal traditions, which turn into open legal nihilism, the denial of the necessity and value of law has deep historical roots. From generation to generation, disdain for the law and court, tolerance for arbitrariness is manifested in Ukraine. Right now, in the conditions of war, this situation can change radically. Or, on the contrary, nihilism can take root in the minds and hearts of Ukrainians. The author emphasizes the negative influence of external factors on the legal awareness of Ukrainian society. Among these factors, the following main ones can be singled out: covid-19, quarantine and post-quarantine restrictions, maintenance of the martial law regime and related significant restrictions on the basic rights and freedoms of a person and a citizen. And today, the ineffective work of international institutions can also be attributed to such factors of negative influence. In order to overcome the risks of the mass spread of such a form of deformation of legal consciousness as nihilism, it is necessary that responsibility for all war crimes should arise. First of all, the international legal responsibility of the officials of the aggressor state.
Особливості формування правосвідомості в умовах правового режиму воєнного стану
Keywords: правосвідомість; російсько-українська війна; правовий режим воєнного стану; карантин; legal consciousness; Russian-Ukrainian war; legal regime of martial law; quarantine