Перспективи розвитку ринку електроенергетики України в контексті європейської інтеграції - Степаненко, С. В.; Овсюченко, Ю. В.; Тохтамиш, Н. І. (Енергозбереження. Енергетика. Енергоаудит., 2023)
Стаття присвячена проблемам переходу ринку електроенергії України до нової моделі ринку. Такий перехід зумовлений намірами подальшої інтеграції енергетичних ринків України та ЄС. Перехід до нової моделі ринку електроенергії супроводжується появою нових учасників ринку, а також нових фінансово-економічних відносин між ними. Метою статті є дослідження теоретичних положень та систематизація основних перспектив розвитку ринку електроенергії України в контексті євроінтеграції. У статті аналізується сучасний стан електроенергетики. З’ясувалося, що більше половини електроенергії у 2019-2020 роках було вироблено на АЕС. Основними споживачами електроенергії були житловий сектор і промисловість. Систематизовано основні проблеми електроенергетики: значна роль держави на ринку, непрозорість формування тарифів на послуги з електропостачання, наявність заборгованості учасників ринку та споживачів електроенергії. Звернуто увагу на проблему заборгованості учасників ринку електроенергії. Зазначено перспективи розвитку електроенергетики в контексті євроінтеграції: синхронізація законодавства, диверсифікація енергопостачання, впровадження прозорого механізму цінового регулювання. Для України важливо використати досвід ЄС у створенні стабільного спільного енергетичного ринку. Інтеграція енергетичних ринків України та ЄС сприятиме диверсифікації енергопостачання України та впровадженню нових технологій. Цей процес відбуватиметься на основі внутрішнього енергетичного ринку ЄС, що сприятиме інвестиціям, енергетичній безпеці та саморегулюванню ринку.
Keywords: енергетичний сектор; енергопостачання; електроенергетика; стратегічний розвиток; лібералізація ринку електроенергії