Рекомендації щодо підвищення ефективності відновлення озброєння та військової техніки змішаного угрупування військ при виконанні завдань за призначенням в зоні ведення бойових дій - Дранник, П. А.; Крючков, Д. М.; Рощупкін, Є. С.; Калита, О. В. (НАНГУ, 2024)
Встановлено, що одним з ефективних способів забезпечення експлуатації та ремонту ансамблю різнотипних засобів, що перебувають на озброєнні змішаного угрупування військ, є прогнозування їх технічного стану. Це дозволить заздалегідь спланувати технічне обслуговування, передбачити потрібну кількість та номенклатуру запасних частин, інструментів, приналежностей і матеріалів, визначити необхідний склад та вимоги щодо обслуговуючого персоналу. В умовах ресурсних обмежень розв’язання питання ефективного вирішення задачі відновлення пропонується здійснювати шляхом оптимального розподілу наявних ресурсів. При цьому прогнозування технічного стану зразків озброєння до впливу руйнуючих факторів дає підставу щодо визначення черговості відновлення пошкоджених зразків. З метою уніфікації потрібних засобів вимірювальної техніки пропонується заздалегідь визначити її кількість та номенклатуру. Уточнення поточного стану (попередню розвідку пошкоджених засобів) доцільно здійснювати за допомогою безпілотних літальних апаратів, які в подальшому слід залучати для доставки потрібних засобів. Підвищення ефективності відновлення планується здійснювати за рахунок оптимізації черги засобів, що потребують відновлення, оптимізації вагогабаритних характеристик ЗВТ персоналу, що залучається до відновлення, своєчасно спланованими за результатами аналізу даних, отриманих після уточнення поточного стану та прогнозованих залишків ресурсу пошкоджених зразків, маршрутів евакуації.
Keywords: відновлення озброєння; змішане угрупування військ