Визначення розташування малорозмірних безпілотних літальних апаратів з акустичного випромі нювання - Олейніков, В. М.; Карташов, В. М.; Шейко, С. О.; Зубков, О. В.; Олейнікова, О. І. (ХНУРЕ, 2022)
Розглянуто особливості акустичного метода визначення місця розташування БПЛА з використанням мік рофонних решіток: класичні методи, методи наддозволеності та метод різниці часу приходу акустичних коливань. Наводиться опис содару з мінімальним числом мікрофонів. Проаналізовано фактори, що впливають на величину похибки визначення координат БПЛА. Для заданої конфігурації мікрофонної решітки содару методом імітаційного моделювання отримані оцінки інструментальної похибки визначення та похибки, викликані ефектом Доплера. За допомогою розглянутого содару проведено вимір координат БПЛА, що переміщається в умовах відкритої місцевості. Обробка результатів натурних вимірювань показує, що абсолютні значення помилок визначення координат БПЛА, отримані за допомогою содару, на дальності до 100 м у 95 % випадків не перевищують 3 м, визначення висоти – не більше 1 м. Вимірювання азимуту та кута місця при цьому досить точні при високої роздільної здатності.
Keywords: акустичне випромінювання; взаємна кореляція; кутові координати; тріангуляція; мікрофонна решітка; пасивний содар; квадрокоптер; ефект Доплера