Диференційні властивості блокового симетричного шифру з керованими підстановками - Васильєв, В. О. (My University, 2019)
У роботі проведено дослідження можливості використання випадкових таблиць підстановки в блоковому симетричному шифрі ШУП («шифра с управляемыми подстановками»). Для цього була розроблена скорочена програмна реалізація (зі зменшеною кількістю раундів шифрування з вісьмох до чотирьох) шифру ШУП-256 на мові програмування С++. Програма дозволяє зашифровувати заданий масив текстів (різниць) на основі випадкової та стандартної таблиць підстановок, записати проміжний результат на кожному раунді, побудувати таблиці різниць диференціалів та таблиці лінійної апроксимації для кожного циклу шифрування та знайти максимуми цих таблиць. Аналіз отриманих даних дозволяє порівняти максимуми для шифру з різними таблицями підстановки та зробити висновки щодо можливості використання випадкових таблиць підстановок як в шифрі ШУП, так і в інших блокових симетричних шифрах.
Keywords: блоковий симетричний шифр; таблиця різниць диференціалів; таблиця лінійної апроксимації; ШУП; випадкові таблиці підстановки; диференціальні властивості; лінійні властивості