Розробка алгоритму аналізу стилістичних особливостей графічного контенту на предмет порушення авторських прав з використанням алгоритму Media Pipe KNIFT - Матюшенко, М. В. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження – процес аналізу стилістичних особливостей графічного контенту в цифровому середовищі. Предмет дослідження – методи і алгоритми виявлення стилістичної подібності графічних зображень з метою фіксації можливих порушень авторських прав. Мета роботи – розробка алгоритму аналізу стилістичної подібності графічного контенту з використанням MediaPipe KNIFT для виявлення можливих порушень авторських прав. Методи дослідження – методи комп’ютерного зору, аналіз ключових ознак зображень, алгоритми виявлення подібності (KNIFT, SIFT, ORB, AKAZE), аналіз кольорових, текстурних і композиційних характеристик. У кваліфікаційній роботі розглянуто актуальні аспекти захисту авторських прав на графічний контент, що публікується у цифровому середовищі. Основну увагу приділено питанням виявлення стилістичних схожостей між зображеннями, які можуть свідчити про можливе порушення авторських прав. На основі теоретичного аналізу існуючих алгоритмів комп’ютерного зору розроблено власний підхід до виявлення стилістичних запозичень із застосуванням MediaPipe KNIFT. Проведено апробацію розробленого алгоритму та проаналізовано результати його роботи на практичних прикладах. При цьому дослідження має практичну цінність для сфери захисту авторських прав у цифровому середовищі.
Keywords: авторське право; аналіз графічного контенту; комп’ютерний зір