Дослідження і розробка системи пошуку даних клінічних випробувань з використанням відкритих API - Чергинська, М. Д. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є процес пошуку та аналізу даних клінічних випробувань у відкритих медичних інформаційних системах. Предметом дослідження є методи та програмні засоби трансформації природномовних запитів у структуровані параметри пошуку клінічних досліджень із використанням великих мовних моделей. Метою роботи є розробка та дослідження інтелектуальної системи пошуку клінічних випробувань на основі великих мовних моделей із параметрично ефективним донавчанням, а також оцінювання ефективності різних архітектур і методів PEFT для задачі перетворення природномовних медичних запитів. Методами дослідження є: системний аналіз, методи обробки природної мови, машинне навчання, параметрично ефективне донавчання великих мовних моделей, експериментальне порівняльне оцінювання, а також методи проєктування веборієнтованих інформаційних систем. Магістерська робота містить аналіз предметної області пошуку клінічних досліджень, огляд сучасних мовних моделей і методів їх адаптації, розробку архітектури системи пошуку клінічних випробувань, реалізацію модуля обробки природномовних запитів та вебінтерфейсу користувача, а також експериментальне порівняння моделей Llama-3-8B, Gemma-3-27B та Qwen-3-4B у поєднанні з методами LoRA, QLoRA, DoRA та AdaLoRA.
Keywords: клінічні випробування; медична інформатика; великі мовні моделі; обробка природної мови