Моделі і методи кіберфізичного комп'ютингу для цифрового моніторингу і хмарного управління транспортом - Зіарманд, А. Н. (My University, 2017)
Мета дослідження – підвищення якості та безпеки дорожнього руху за рахунок створення кіберфізичної моделі комп’ютингової online взаємодії водія з хмарними сервісами керування автомобілем на основі цифрового моніторингу дорожньої інфраструктури і транспортних потоків, при використанні розумних сенсорів, засобів телекомунікації та навігації. Основні результати: 1) Вперше запропоновано модель транспортного комп’ютингу, яка характеризується кіберфізичною взаємодією автомобіля з хмарним сервісом за допомогою еволюційного переміщення світлофора з фізичного у віртуальний простір для цифрового моніторингу транспортних потоків і квазіоптимального управління дорожнім рухом. 2) Вперше запропоновано архітектуру розумного хмарного світлофора, яка характеризується використанням логічних операцій і часом простою зеленого сигналу, що дає можливість істотно збільшити пропускну здатність транспортних потоків на перехресті доріг. 3) Удосконалено метрику і критерії оцінювання якості інфраструктури, яка відрізняється можливістю online аналізу кіберфізичного простору для пошуку квазіоптимального маршруту і зменшення часу його виконання. 4) Удосконалено алгоритм Дейкстри, який відрізняється можливістю аналізу кіберфізичної інфраструктури дорожнього руху для online пошуку квазіоптимального маршруту транспортного засобу в умовах виникнення колізій. Практична реалізація моделей і методів цифрового моніторингу та хмарного керування автомобілем виконана в рамках створення і верифікації програмних компонентів кіберфізичної архітектури дорожнього руху «Cloud Traffic Control» з подальшим тестуванням модельних потоків транспортних засобів на ділянках дорожньої інфраструктури. The practical implementation of models and methods of digital monitoring and cloud car management was carried out in the framework of the creation and verification of the software components of the cyberspace traffic architecture "Cloud Traffic Control", followed by the testing of model streams of vehicles in the areas of road infrastructure. The research findings and results obtained in the course of the research are reliable, which is confirmed by the experiments carried out, testing and verification of the proposed models and methods of traffic flow monitoring and control. The practical significance of scientific research is confirmed by a significant decrease in the execution of traffic routes when modelling real processes on fragments of road infrastructure models. The results of the dissertation as a set of models, methods and models of cyber-physical infrastructure were introduced into the educational process in Kharkov National University of Radio Electronics (act on implementation from 09.09.2017) in disciplines «Discrete Mathematics», «Cloud- Fog Cyber Physical Systems». The developed architecture of an intelligent cloud traffic light, as well as a transport computation model, can be implemented as a component of the project in the synthesis of cloud services (Certificate, 28 September 2017, LLC "The First Institute of Reliable Software"). The results of the dissertation work are reflected in 18 publications: 7 articles, among which 3 are in the scientific journals, which are included in the "Lists of scientific professional editions of Ukraine" (3 of them are in international sciencecomputer databases), 3 articles in international scientific journals abroad (from them 1 – in the international science-based base Scopus, 1 – in the international science-based base ORCID); as well as 11 publications in international scientific conferences (7 of them – abroad, 6 are part of Scopus and IEEEXplore sciencebased databases). The applicant has 7 publications included in the Scopus Science Centre and has the Hirsch index h = 1.
Keywords: комп’ютинг; кіберфізична система; хмарне управління транспортом; метрика; критерії якості; програмні компоненти; модифікований алгоритм Дейкстри; розумна архітектура; модель транспортного комп’ютингу; Computing; Cyberphysical System; Smart Cloud Traffic Control; Metrics; Quality Criteria; Software Components; Modified Dijkstra Algorithm; smart architecture; transport computing model