Особливості подання декларації при реалізації одноразового (спеціального) декларування активів фізичних осіб - Ковальчук, О. К. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2022)
У статті автором зосереджено увагу на розгляді особливостей подання декларації при реалізації одноразового (спеціального) декларування активів фізичних осіб. Підкреслено, що законодавець розглядає одноразову (спеціальну) декларацію як окремий вид податкових декларацій. Доведено, що перевірка одноразової (спеціальної) добровільної декларації є обов’язковим етапом реалізації податкової амністії. При цьому, за загальним правилом перевірка такої декларації відбувається у виді камеральної перевірки, у виключних випадках проводиться документальна позапланова невиїзна перевірка. Встановлено, що проведення камеральної перевірки в режимі податкової амністії відрізняється від звичайного порядку проведення таких перевірок за низкою характеристик. Зокрема, вони різняться за такими критеріями, як-то: (1) строки проведення; (2) оформлення результатів; (3) прив’язка до збору за декларування; (4) додаткові повноваження контролюючих органів (в межах перевірки достовірності інформації, яка міститься у такій декларації). Автором акцентовано увагу на актуальності питання стосовно забезпечення безпеки інформації, наданої платниками податків контролюючим органам у податкових деклараціях, а також щодо конфіденційності цієї інформації. Підкреслено, що вищевказане питання набуває важливого значення не лише у контексті використання сучасних цифрових технологій та створенням електронних сервісів у сфері оподаткування, а й у випадку застосування таких правових режимів, як податкова амністія. Це обумовлено тим, що до податкової інформації належить як відкрита інформація, так і інформація з обмеженим доступом. При цьому зазначимо, що загальні засади правового режиму відкритої податкової інформації чітко регламентовано Законом України «Про доступ до публічної інформації», проте правовий режим податкової інформації з обмеженим доступом наразі не знайшов законодавчого закріплення. Problem setting. One-time special declaration of assets of individuals is a type of tax amnesty. At the same time, one of the characteristics of this type of tax amnesty is conditionality. In particular, it refers to the fulfillment by the taxpayer of taxes and fees (the declarant) of such conditions as the submission of a one-time (special) voluntary declaration and the payment of a fee for such declaration. Analysis of recent researches and publications. Despite the fact that the issue of legal regulation of tax amnesty has been the subject of scientific research more than once (O. Dmytryk, I. Krynytskyi, O. Makukh, V. Ryadinska, etc.), a comprehensive study of the legal regulation of such the type of tax amnesty as a one-time (special) declaration of assets of individuals was not carried out. The target of the research. Within the scope of this publication, we will focus on the specifics of submitting a tax declaration when implementing a one-time (special) declaration of assets of natural persons in Ukraine. Article’s main body. The author focused attention on the consideration of the peculiarities of submitting a declaration when implementing a one-time (special) declaration of assets of individuals. It is emphasized that the legislator considers a one-time (special) declaration as a separate type of tax declaration. It has been proven that the verification of a one-time (special) voluntary declaration is a mandatory stage in the implementation of the tax amnesty. At the same time, according to the general rule, the verification of such a declaration takes place in the form of a camera inspection, in exceptional cases a documentary unscheduled off-site inspection is carried out. It has been established that the conduct of a camera inspection in the tax amnesty regime differs from the usual procedure for conducting such inspections in a number of characteristics. Conclusions and prospects for the development. On the basis of the conducted analysis, we note that when implementing this type of tax amnesty in Ukraine, as a one-time (special) voluntary declaration, one of the important stages is the submission of a special voluntary declaration. We emphasize that the above declaration is a separate type of tax declaration, which contains specific data necessary for carrying out the tax amnesty procedure.
Keywords: податкова амністія; одноразове (спеціальне) декларування активів фізичних осіб; податкова декларація; податкова перевірка; tax amnesty; one-time (special) declaration of assets of individuals; tax declaration; tax audit