Оптичний сенсор на основі напівпровідникових квантово-розмірних структур для визначення конденсованої ароматики у водних об’єктах - Сушко, О. А.; Рожицький, М. М. (Системи обробки інформації, 2013)
В роботі представлений огляд існуючих фізико-хімічних сенсорів, що використовуються для визначення хімічних органічних канцерогенів у водних об’єктах довкілля. Особлива увага приділяється оптичним сенсорам, до складу яких входять наноматеріали, так званим нанофотонним сенсорам. Описані принципи роботи, побудови та застосування розробленого нанофотонного сенсора для визначення конденсованої ароматики – поліциклічних ароматичних вуглеводнів (ПАВ) у водних об’єктах навколишнього середовища на прикладі одного з найбільш шкідливих представників класу ПАВ – 3,4-бензо[а]пірену. Перевагами розробки є простота і дешевизна конструкції, експресність аналізу, низька межа виявлення, висока селективність та можливість автоматизації аналізу, обробки, збереження та накопичення інформації, що обумовлює можливість її застосування в екології, медицині та фармації.
Keywords: інформаційна система; оптичний сенсор; нанофотоніка; напівпровідникові квантово- розмірні структури; поліциклічні ароматичні вуглеводні; 3,4-бензо[а]пірен