Метод визначення інтенсивності впливу електромагнітного випромінювання та позитивних низьких температур на репродуктивну функцію - Літовченко, О. Л.; Перова, І. Г. (Харків, ХПІ, 2019)
У статті наведено метод визначення інтенсивності сполученого впливу електромагнітного випромінювання та позитивної низької температури на репродуктивну функцію, що розроблений на основі методів обчислювального інтелекту. Зазначений підхід дозволив визначити найбільш інформативні показники розвитку біологічних ефектів з боку репродуктивної функції (концентрація сперматозоїдів, кількість рухомих сперматозоїдів, кількість нерухомих сперматозоїдів), а також встановити частку внеску кожного з факторів у розвиток патологічного процесу (електромагнітне випромінювання 54%, позитивні низькі температури 46%). Результати розробки даного методу дозволяють обґрунтувати заходи профілактики несприятливого впливу комплексу чинників на організм.
Keywords: електромагнітне випромінювання; позитивні низькі температури; сполучена дія; репродуктивна система; обчислювальний інтелект