Оцінка похибки локалізації радіоакустичних закладних пристроїв засобами акустичної далекометрії - Олейніков, А. М.; Ликов, Ю. В.; Заболотний, В. І. (ХНУРЕ, 2024)
Локалізація радіоакустичного закладного пристрою (РАЗП) – це визначення його місця розташування у просторі. Локалізація РАЗП може здійснюватися як по електромагнітному полю, так і із застосуванням акустичних зондувальних сигналів. Локалізація із застосування акустичних зондувальних сигналів здійснюється за допомогою акустичного далекоміра (АД) у складі апаратно-програмного комплексу (АПК) для виявлення РАЗП (наприклад АПК «ОРТ», «VOSTOK» розроблених у ХНУРЕ). Принцип роботи АД наведено у статті. Похибка вимірювання координат РАЗП акустичним далекоміром складається з апаратурної та випадкової похибок вимірювання дальності, а також методичної похибки визначення місця розташування РАЗП, яка обу мовлена особливостями далекомірного методу визначення координат. Розглядається питання мінімізації помилки вимірювання дальності до закладного пристрою шляхом аналізу різних методів фіксації часового положення акустичного сигналу в реальних умовах виявлення радіоакустичних закладних пристроїв у виділених приміщеннях. Проводиться аналіз переваг та недоліків різних методів фіксації часового положення акустичного сигналу по одному із фронтів імпульсу, одночасно по передньому та задньому фронтам імпульсу, по положенню максимальних значень сигналу та з використанням кореляційного методу фіксації часового положення сигналу стосовно локалізації радіоакустичних закладних пристроїв у реальних умовах. Наводяться результати математичного моделювання та експериментального дослідження з використанням АПК «VOSTOK» помилки визначення дальності до радіоакустичного закладного пристрою. Встановлено, що при локалізації закладних пристроїв за допомогою акустичного далекоміра доцільно ви користовувати кореляційний метод фіксації часового положення імпульсів. При цьому відмічається: зменшення середньоквадратичного відхилення похибки локалізації порівняно з пороговим методом на 15 % у діапазоні значень с/ш від 2 до 20, висока стабільність результатів та мала чутливість до змін амплітуди сигналу, що приймається.
Keywords: радіоакустичний закладний пристрій; похибка вимірювання відстанні; фіксації часового положення; кореляційний метод