Горшенєв М. А. Розробка аварійної системи фільтрації повітря - Горшенєв, М. А. (My University, 2025)
Об’єкт дослідження: автономні аварійні системи фільтрації повітря для використання в умовах надзвичайних ситуацій. Мета роботи: дослідження сучасних рішень у сфері аварійних систем фільтрації повітря, розробка конструкції індивідуального фільтра, виготовленого за допомогою 3D-друку, з можливістю встановлення змінного HEPA-фільтра. Метод: теоретичний та розробка, аналіз літературних джерел. Актуальність теми: У сучасних умовах — особливо в контексті воєнних дій, техногенних катастроф, хімічних викидів та системних відключень електроенергії — забезпечення захисту органів дихання є пріоритетним напрямом технічної безпеки. Більшість існуючих систем фільтрації залежать від електромережі або не адаптовані до мобільного використання. У зв’язку з цим постає потреба в автономних, доступних та ефективних індивідуальних засобах очищення повітря, які можна швидко виготовити та застосувати в умовах обмеженого доступу до ресурсів. Запропоноване рішення — багаторазова фільтраційна маска з елементами цифрової інтеграції — відповідає цим вимогам і має потенціал до широкого застосування у цивільному та волонтерському середовищі.
Keywords: фільтрація повітря; надзвичайна ситуація