Орієнтири європеїзації норм законодавства про соціальну безпеку - Гладкий, В. В. (Центр проблем імплементації європейського соціального права, КНУ ім. Тараса Шевченка, 2022)
У доповіді окреслюються основні критерії європеїзації законодавства про соціальну безпеку у контексті впливу нормотворчої діяльності на соціальну безпеку держави (виходячи із того, що нормативно-правове забезпечення соціальної безпеки є однією з ключових гарантій соціальної безпеки). Зазначається, що процес удосконалення національного законодавства України (передусім в частині, що регулює соціальну безпеку найбільш вразливих категорій громадян): по-перше, не доцільно орієнтувати на некритичне «вбирання» європейського досвіду упорядкування тих чи інших обставин дійсності; по-друге, повинен уникати певного «автоматизму» в запозичені європейського досвіду правового регулювання суспільних відносин. Серед орієнтирів європеїзації норм законодавства про соціальну безпеку автором виокремлюються: врахування усталених традицій і новацій правового регулювання реалізації державою соціальної функції, а також фактичного ефекту реалізації таких норм законодавства; врахування мети трудового права, забезпечення соціальної безпеки. У висновках до доповіді автором висловлюється пропозиція щодо того, щоби у короткостроковій перспективі розробити та затвердити урядовою постановою Концепцію забезпечення соціальної безпеки населення «Держава рівності – 2030», в якій серед іншого повинна міститись «дорожня карта» поступової оптимізації режиму соціальної безпеки, як однієї з фундаментальних умов розбудови України в якості сучасної європейської соціальної держави.
Keywords: європеїзація; євроінтеграція; реформа законодавства; нормотворчість; правотворчість; соціальна безпека; соціальні ризики; соціальний захист; соціальне забезпечення