Історія розвитку правового регулювання відносин у сфері оптової торгівлі - Кролевецький, К. І. (Право, 2017)
Стаття присвячена дослідженню еволюції вітчизняного законодавства щодо регламентації оптово-торговельної діяльності як виду господарської діяльності, передбаченого Господарським кодексом України. Досліджено перші писемні джерела вітчизняного законодавства, що регламентували оптову торгівлю з прадавніх часів. Вивчено дореволюційне законодавство царської Росії щодо регламентації оптової торгівлі. Проаналізовано розвиток законодавства про оптову торгівлю в радянський період та в період незалежності нашої держави. Проведений аналіз еволюції законодавства про оптову торгівлю дозволив запропонувати періодизацію цього законодавства та виділити п’ять етапів розвитку вітчизняного законодавства про оптову торгівлю. // The article is devoted to the study of the evolution of domestic legislation on the regulation of wholesale trade as a type of economic activity provided by the Commercial Code of Ukraine. The first written sources of domestic legislation regulating wholesale trade since ancient times are studied. The pre-revolutionary legislation of tsarist Russia on the regulation of wholesale trade was studied. The development of legislation on wholesale trade in the Soviet period and in the period of independence of our state is analyzed. The analysis of the evolution of the legislation on wholesale trade allowed us to propose the periodization of this legislation and to identify five stages in the development of domestic legislation on wholesale trade.
Keywords: правове регулювання; торгівля; оптова торгівля; торговельна діяльність; господарсько-торговельна діяльність; господарська діяльність; legal regulation; trade; wholesale trade; trade activity; economic and trade activity; economic activity