Шляхи підвищення ефективності методів та засобів протидії несанкціонованому запису мови та їх порівняльний аналіз - Олейніков, А. М.; Пулавський , В. А.; Білоцерківець, О. Г. (ХНУРЕ, 2023)
Розглядаються особливості застосування ультразвукового, електромагнітного та акустичного методів протидії несанкціонованому запису мовлення на звукозаписні пристрої. Відзначаються переваги та невикористані можливості методів. Запропоновано шляхи підвищення ефективності ультразвукового методу протидії шляхом: використання двочастотного ультразвукового методу, розташування пристрою випромінювання ультразвукових коливань не більше двох метрів до цілі, застосування ультразвукових коливань великої інтенсивності, використання ультразвукового методу разом з акустичним та інші. Підвищення ефективності електромагнітного метода шляхом передбачає використання амплітудно-імпульсної модуляції завадового сигналу, використання вузько-спрямованих антен, використання пристрою з максимально допустимою потужністю та інше. Підвищення ефективності акустичного методу шляхом передбачає створення мовоподібних завад з мови співрозмовника (синхронізованих з мовними паузами), зменшення відстані між джерелом завадового випромінювання і джерелом мови по відношенню до відстані між співрозмовниками за рахунок організаційних заходів захисту.(адаптований акустичний метод). Найбільш перспективним є адаптований акустичний метод, що має найбільші можливості гарантованої протидії, при дотриманні вимог для оптимального його застосування. Аналізуючи результати експерименту, отримуємо висновок, що адаптований акустичний метод є найбільш ефективним. Ефективність методу підтверджує дальність подавлення, яка склала від 1,8 до 3,5 м в залежності від пристрою, для порівняння в ультразвуковому експерименті один із показників склав 0,9 м, а в електромагнітному навіть 0 м. Формування перешкоди по акустичному каналу описаним способом забезпечує універсальність запропонованого методу до будь-якого типу пристрою придушення несанкціонованого запису мови незалежно від методу, що лежить в його основі, – електромагнітного, ультразвукового чи акустичного.
Keywords: несанкціонований запис мови; подавлення