Розробка модуля «Управління запасами компонентів крові» інформаційної системи центру служби крові - Лисенко, Д. Б. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження кваліфікаційної роботи є процес управління запасами компонентів крові в центрі служби крові. Метою роботи є розробка модуля «Управління запасами компонентів крові» для автоматизації обліку, прогнозування потреб і логістики компонентів крові з мінімізацією втрат та прискоренням реагування на потреби медичних закладів. Використано методи аналізу бізнес-процесів, математичні моделі прогнозування (експоненційне згладжування) та управління запасами (FIFO, EOQ, JIT). Розроблено алгоритми обробки потреб із перерозподілом і оцінкою логістичних витрат, схему БД із сутностями для статусів та подій, а також комплекс заходів інформаційної безпеки. Результатом є інтегрований модуль із адаптивним UX/UI-інтерфейсом, що забезпечує наскрізний контроль та аналітику життєвого циклу компонентів крові. Новизна полягає у застосуванні математичних моделей прогнозування, а саме експоненційне згладження, методів управління запасами, а саме FIFO, JIT, EOQ та впровадженні гнучких сценаріїв взаємодії з медичними закладами залежно від обраного методу управління запасами компонентів крові з метою прискорення реагування на потреби та мінімізацією втрат компонентів крові через їх списання.
Keywords: запаси компонентів крові; центр служби крові; автоматизація обліку