Програмні засоби моніторингу мережного трафіка - Кілюшик, О. О. (My University, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка програмних засобів моніторингу трафіку корпоративної мережі з використанням PyQt5. У ході виконання кваліфікаційної роботи проаналізовано архітектуру SNMP, яка відображає класичну тришарову модель взаємодії між менеджером, агентами та базами даних, при цьому особливу увагу приділено візуалізації різних типів комунікації між компонентами системи. Практична реалізація інтерфейсу мережевого аналізатора демонструє успішне поєднання функціональності професійних інструментів моніторингу з сучасними веб-технологіями, забезпечуючи реального часу візуалізацію мережевого трафіку через інтерактивні графіки TTL, динамічне оновлення метрик пропускної здатності, детальне логування пакетів з можливістю аналізу Ethernet-фреймів та HEX-даних, а також зручні елементи керування процесом моніторингу. Створений інтерфейс характеризується високою функціональністю, інтуїтивною зрозумілістю та адаптивністю до різних сценаріїв використання, що робить його придатним як для навчальних цілей, так і для практичного застосування в реальних мережевих середовищах.
Software Tools for Monitoring Network Traffic
Keywords: мережевий моніторинг; аналіз пакетів; моніторинг реального часу; архітектура мережі; метрики продуктивності; втрати пакетів; візуалізація даних