Нелінійна трьохвимірна теорія комбінованих електронно-хвильових систем о-типу мм та субмм діапазону - Одаренко, Є. М. (My University, 2012)
У роботі розвинуто нелінійну трьохвимірну теорію комбінованих електронно-хвильових систем. Досліджено вплив поперечної взаємодії та секціонування електродинамічної системи на ефективність нерезонансної електронно-хвилевої системи. Встановлено умови підвищення коефіцієнта підсилення під час застосування багатошарового електронного потоку з лінійним розподілом швидкостей парціальних пучків та нахиленого фокусуючого магнітного поля. Встановлено закономірності параметричного впливу неоднорідності магнітного фокусуючого поля на резонансні характеристики синхронізованої коливальної системи. Розвинуто нелінійну багатовимірну теорію комбінованих помножувачів частоти. Визначено причини підвищення ефективності помноження частоти через зміну індукції магнітостатичного поля та використання багатошвидкісного електронного потоку. Вперше досліджено енергетичні характеристики багатовимірної взаємодії стрічкових електронних потоків із полями локалізованих мод фотонно-кристалічних хвилеводів у перспективних приладах терагерцової вакуумної електроніки. Nonlinear three-dimensional theory of the hybrid O-type beam-wave systems that takes into account the relativistic electron velocities, nonuniformity of the magnetic focusing field, multilayer electron beam structure and other factors that effect on the millimeter and submillimeter devices characteristics is developed. Effect of the transversal interaction and electrodynamic system sectioning on the nonresonant beam-wave system efficiency is investigated. Conditions of the gain enhancement under the assumption of multilayer electron beam with linear velocities distribution of the partial beams are obtained. Regularities of the parametric influence of the magnetic focusing field nonuniformity on the locked oscillating system resonance characteristics are determined. Nonlinear multidimensional theory of the hybrid frequency multipliers is developed. Reasons of the frequency multiplication efficiency enhancement due to magnetic induction variation and multispeed electron beam using are determined. Energy characteristics of the multidimensional interaction of the sheet electron beams with the fields of photonic crystal waveguides localized modes are investigated in the perspective vacuum terahertz devices.
Keywords: нелінійна теорія; багатовимірна взаємодія; комбіновані прилади; високочастотне розшарування; неоднорідне фокусуюче поле; nonlinear theory; multidimensional interaction; hybrid devices; high-frequency layering; nonuniform focusing field