Аналіз підходів у розробці масштабованих веб застосунків - Халтурін, А. Д. (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі проаналізовано архітектурні патерни (моноліт, мікросервіси, serverless) та обґрунтовано ефективність мікросервісного підходу для систем зі змінним навантаженням. Розроблено програмний прототип на базі Node.js (NestJS), Docker і Redis із реалізацією горизонтального масштабування та асинхронної обробки подій. Експериментально підтверджено зростання про пускної здатності (RPS) у 2,8 рази та зниження часу відгуку (P95) з 850 до 320 мс при масштабуванні критичного сервісу до трьох екземплярів. Отримані ре зультати рекомендовані для впровадження у сферах E-commerce та FinTech. Подальший розвиток вбачається у використанні Kubernetes та Service Mesh.
Keywords: архітектура програмного забезпечення; монолітна архітектура; мікросервісна архітектура; фреймворк NestJS, платформа Docker