Проблеми та виклики університетської освіти - Дашенкова, Н. М.; Коробкіна, Т. В. (My University, 2017)
У статті досліджується сучасний стан університету як вищої ланки системи освіти, яка поєднує навчання та науку. Сучасні університети характеризуються як такі, що перебувають у кризі. Намагання повернутися до моделі класичного університету Гумбольдта приречені на невдачу, бо ця модель відповідає вже минулому модерновому часу. Комерціалізація та глобалізація університетів, надмірна доступність університетської освіти загрожує втратою академічної свободи, свободи наукових досліджень та творчості викладання. В Україні до цих проблем додається майже суцільна симуляція вищої освіти, яка обумовлюється економічною відсталістю, відсутністю сталих університетських традицій, відголосками радянського минулого, низьким моральним станом суспільства. Заклики до реформування української освіти не призводять до суттєвих змін, і однією з причин є нерозуміння напрямку розвитку. Відповідати на виклики часу разом зі світовою університетською спільнотою, а не намагатися доганяти примарну західну освіту – це має стати шляхом вирішення проблем української університетської освіти.
Keywords: університет; освіта; криза університету; комерціалізація університетів; академічна свобода