Місце криптовалюти в системі об’єктів цивільних прав - Капліна, В. А. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2019)
У статті автор досліджує особливості фізико-технічних властивостей криптовалюти та проводить їхнє порівняння з основними елементами системи об’єктів цивільних прав, серед яких речі, гроші та цінні папери, дії (результати робіт, послуг), результати інтелектуальної, творчої діяльності людини та інформація. Також у статті розглядається досвід зарубіжних держав, які закріпили на законодавчому рівні правовий режим криптовалюти або ж навпаки, як і Україна, оминають це питання. На основі проведеного дослідження автор робить висновок, що криптовалюта є особливим об’єктом цивільних прав, що має комплексний характер. // In the article, the author investigates the peculiarities of the physical and technical properties of cryptovalites and conducts their comparison with the main elements of the system of civil rights objects, including things, money and securities, actions (results of works, services), the results of intellectual, creative human activity and information. Also, the article deals with the experience of foreign states that have established the legal regime of cryptovalia or on the contrary, as well as Ukraine, they are noteworthy. On the basis of the research conducted, the author concludes that the cryptopless is a special object of civil rights that has a comprehensive character.
Keywords: об’єкти цивільних прав; криптовалюта; результати творчої діяльності; objects of civil rights; cryptoplate