Дослідження моделей аналізу задоволеності клієнтів у E-commerce ІТ-проектах - Логвіненко, А. О. (My University, 2022)
Метою даної роботи є дослідження існуючих моделей, які використовуються для вимірювання рівня задоволеності клієнтів. Об'єктом дослідження в рамках магістерської кваліфікаційної роботи, є вивчення існуючих моделей, а саме індекс споживчої задоволеності (CSI), а також - європейський індекс задоволеності клієнтів (ECSI), норвезький барометр задоволеності клієнтів (NCSB), американський індекс задоволеності клієнтів (ACSI), шведський барометр лояльності клієнтів (SCSB); показник NPS, SERVQUAL, які використовуються для вимірювання рівня задоволенності клієнтів, в рамках E-commerce проекту. Предметом дослідження є практична реалізація покращенною моделі, що використовується для вимірювання рівня задоволенності клієнтів для 2 великих E-commerce проектів, котрі є інформаційно-управляючою системою.
Keywords: інтернет магазин; лояльність клієнтів; e-commerce