Геометричне моделювання візерунків поліграфічного захисту цінних паперів лініями зі змінною кривиною - Челомбітько, В. Ф. (My University, 2015)
Дисертацію присвячено розробці комп’ютерної моделі опису та побудови візерункових ліній, уздовж яких їх кривина змінюється за попередньо заданим законом, а їх колір змінюється пропорційно зазначеній кривині. До головних результатів роботи слід віднести таке. Вперше розроблено спосіб конструювання естетично досконалих візерункових кривих натуральним рівнянням залежно від опису їх кривини, де їх колір змінюється пропорційно кривині. Запропоновано спосіб опису візерункових кривих з врахуванням коригування їх геометричної форми зміною рівняння кривини засобами R-функцій, а також способи спрощеної побудови візерункових кривих трикутнико- та квадратоподібної форми. Крім того, удосконалено спосіб масштабування візерункових кривих, описаних натуральними рівняннями, шляхом розв’язання модифікованої системи диференціальних рівнянь, де координатні функції пропорційно змінені масштабним множником, а також зсуву вздовж координатних осей та обертання візерункових кривих, описаних натуральними рівняннями. Результати роботи впроваджено у виробництво при проектуванні поліграфічного захисту паперів, естетико-художнього оформлення книжкових видань та буклетів, а також у навчальний процес ХНУРЕ.
Geometrical modeling of patterns of printing protection of securities by lines with variable curvature
Геометрическое моделирование узоров полиграфической защиты ценных бумаг линиями с переменной кривизной
Keywords: поліграфічний захист паперів; візерункові криві; натуральне рівняння кривої; змінна кривина вдовж лінії