Міжнародно-правове регулювання соматичних прав людини - Маринів, І. І.; Ярмак, А. Д. (Право, 2021)
В статті досліджується сучасний стан міжнародно-правового регулювання соматичних прав людини та різні підходи вчених до надання їх дефініції. Аналізуються існуючі європейські стандарти захисту таких прав згідно з положеннями Конвенції про захист прав і гідності людини щодо застосування біології та медицини: Конвенція про права людини та біомедицину (1997 р.). На прикладі прецедентної практики Європейського суду з прав людини розглядаються основні групи порушених прав заявників, які опосередковано пов’язані із захистом біоетичних, біомедичних та соматичних прав. // The article investigates the current state of international legal regulation of somatic human rights and various approaches to scientists to provide their definition. Existing European standards for the protection of such rights are analyzed in accordance with the provisions of the Convention on the Protection of Human Rights and Dignity for the Use of Biology and Medicine: Convention on Human Rights and Biomedicine (1997). The example of the preceding practice of the European Court of Human Rights consider the main groups of violated rights of applicants who are indirectly related to the protection of bioethical, biomedical and somatic rights.
Keywords: соматичні права; біоетика; біомедицина; ЄСПЛ; ЄКПЛ; somatic rights; bioothics; biomedicine; ECHR