Дослідження керованості англійсько-українського машинного перекладу на основі спеціалізованих корпусів. Набори даних - Сайчишина, Н. С. (My University, 2023)
Об’єктом дослідження є набори даних для впровадження керованості машинного перекладу з англійської на українську мови, способи оцінки отриманих машинних перекладів. Предмет дослідження це вплив наборів даних, що містять дані різного стилістичного забарвлення на керованість отриманого машинного перекладу із англійської мови на українську. Методи розробки базуються на таких технологіях як Python3, huggingface datasets, мовні моделі BERT і MiniLM. Практична цінність отриманих результатів полягає в удосконаленні машинного перекладу з англійської мови на українську, а також створення якісних наборів даних, на яких можуть ґрунтуватися майбутні дослідження з області машинного перекладу, генерації текстів, опису зображень, семантичного пошуку.
Keywords: анлгійська мова; машинний переклад; набір даних; українська мова