Загальні тенденції розвитку інституту соціального страхування на території України на початку XX століття: історико-правовий аспект - Походзіло, Ю. М.; Климко, Ю. В. (Право, 2016)
У статті проаналізовано питання становлення соціального страхування в Європі та на українських землях у складі Російської імперії наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. Автором здійснено періодизацію розвитку інституту соціального страхування на теренах сучасної України та визначено зарубіжний досвід розвитку цього інституту. Простежено головні ознаки сучасної системи загальнообов’язкового державного страхування та встановлено основні причини її появи. // The article analyzes the issue of the formation of social insurance in Europe and on Ukrainian lands in the Russian empire in the late nineteenth century. The author carried out the periodization of the development of the Institute of Social Insurance on Terechnya of Modern Ukraine and the foreign experience of development of this Institute is determined. The main features of the modern system of compulsory state insurance are traced and the main reasons for its appearance are established.
Keywords: соціальне страхування; соціальне забезпечення; соціальне законодавство державного страхування; страхові товариства; social insurancesocial insurance; social security; social legislation of state insurance; insurance societies