Особливості надання медичної субвенції в Україні - Глусенко, А. С. (Право, 2016)
У статті проаналізовано особливості та порядок надання такого різновиду міжбюджетних трансфертів, як медична субвенція. Констатовано, що медична субвенція як один із різновидів субвенцій має ряд особливостей, до кола яких належить: суб’єктний склад, напрям використання коштів, строки перерахування та ін. Досліджено порядок надання медичної субвенції в Україні. Однією із субвенцій, яка може бути надана з Державного бюджету України до місцевих бюджетів, є медична субвенція. Слід зазначити, що вказаний вид субвенції є відносно новим для України. Медична субвенція спрямовується на видатки місцевих бюджетів, що передбачені у п. 3 ч. 1 ст. 89 та п. 3 ч. 1 ст. 90 Бюджетного кодексу України. Також кошти від надання вказаної субвенції можуть використовуватись на фінансування поточних та капітальних видатків закладів охорони здоров’я, з урахуванням вимог, встановлених бюджетним законодавством. У статті також висвітлено суб’єктний склад надання медичної субвенції. // The article analyzes the features and procedure for providing such a variety of intergovernmental transfers as a medical subvention. It is stated that a medical subvention as one of the varieties of subventions has a number of features, to whose circle belongs to: a subject, the direction of use of funds, transfer terms, etc. The procedure for providing medical subvention in Ukraine is investigated. One of the subventions that can be provided from the State Budget of Ukraine to local budgets is a medical subvention. It should be noted that the specified type of subvention is relatively new for Ukraine. The medical subvention is directed at the expenditures of local budgets provided for in paragraph 3 of Part 1 of Art. 89 and p. 3 Part 1 of Art. 90 of the Budget Code of Ukraine. Also, funds from providing the specified subventions can be used to finance current and capital expenditures of health care institutions, taking into account the requirements established by budget law. The article also highlights the subject of medical subvention.
Keywords: міжбюджетні трансферти; субвенції; медична субвенція; поточні видатки; капітальні видатки; intergovernmental transfers; subventions; medical subvention; current expenses; capital expenditures