Розподілена обробка радіолокаційної інформації систем спостереження повітряного простору - Свид, І. В.; Старокожев, С. В. (ХНУРЕ, 2023)
Роботу присвячено аналізу якості об'єднання оцінок виявлення радіолокаційних сигналів та повітряних об’єктів при реалізації розподіленої обробки радіолокаційної інформації систем спостереження повітряного простору. Основними джерелами радіолокаційної інформації про повітряну обстановку в системі контролю повітряного простору є первинні оглядові радіолокатори, вторинні радіолокаційні системи та системи ідентифікації за ознакою «свій-чужий». Слід зазначити, що аналіз інформаційної безпеки однопозиційних радіолокаторів показує їх вразливість у широкому спектрі ненавмисних та навмисних завад, так і визначенні їх місця розташування. Це обумовлено простотою виявлення випромінюючого передавача зондувального сигналу в однопозиційних радіолокаторах. Що і зумовило основний недолік однопозиційних радіолокаторів – низька стійкість до завад та живучість. Перехід до мережі радіолокаційних систем дозволяє значно послабити вплив навмисно спрямованих завад. Також дозволяє використовувати методи розподіленої обробки радіолокаційної інформації у системах спостереження повітряного простору.
Keywords: радіолокаційна система; повітряний простір; система спостереження; обробка радіолокаційної інформації; розподілена обробка