Оцінка ефективності підготовки спеціалізованого персоналу військових формувань до виконання службових обов’язків в особливих умовах - Помогаєв, І. В.; Рєзнік, Д. В.; Ткачук, О. А.; Мелешенко, О. В.; Овчаренко, О. Ю. (НАНГУ, 2024)
Результати аналізу діяльності спеціалізованого персоналу військових формувань в особливих умовах виявили не відповідність їх підготовки не в повній мірі відповідає сучасним реаліям. Встановлено ряд недоліків з організації, планування та проведення занять з фізичної підготовки, тактичної медицини та інших спеціальних дисциплін. Встановлено, що досвід проведення заходів підготовки (індивідуальної та колективної) персоналу військових формувань під час військового стану виявив суттєвий вплив ресурсних та часових обмежень. Результати аналізу діючої нормативно правової бази показав відсутність конкретики як проведення заходів підготовки в особливих умовах, так і її оцінювання. Запропоновано проведення цих заходів зробити гнучким, припускати внесення оперативних змін в діючі нормативи та враховувати відомості щодо характеристик нових екстремальних факторів, їх впливу та протидії ним. Заходи доцільно проводити з широким застосуванням імітаційних засобів та балістичних засобів захисту. Наведено пропозиції щодо проведення оцінювання особового складу до виконання обов’язків в особливих умовах.
Keywords: персонал військових формувань; тактична медицина