Дослідження та реалізація підходів до побудови бізнес-процесів у нотації BPMN із застосуванням моделей обробки природної мови та Camunda - Іткін, Д. О. (My University, 2025)
Об’єктом дослідження є процес моделювання бізнес-процесів у сучасних інформаційних системах. Метою дослідження є розроблення підходу до генерації бізнес-процесів у нотації BPMN із використанням інтелектуальних агентів і мовних моделей, що дозволяє автоматизувати етапи аналізу, структурування та побудови XML моделі процесу для систем управління бізнес-процесами Camunda. У роботі використано методи обробки природної мови, структурного аналізу текстів, шаблонного моделювання, а також засоби інтеграції з MCP сервер для зберігання та отримання XML-шаблонів елементів BPMN. Система взаємодіє з мовною моделлю, яка аналізує текст користувача та формує запити для побудови BPMN-діаграми. Наукова новизна роботи полягає у створенні архітектури, що поєднує мовної моделі у єдину систему автоматичної генерації BPMN-процесів, придатних для імпорту в Camunda. Взаємозв’язок з іншими роботами полягає у розвитку напрямку інтелектуальної автоматизації процесів. Рекомендації щодо використання результатів роботи – впровадження розробленого підходу у середовища розробки BPMN-моделей для скорочення часу створення процесів і підвищення їх точності. У результаті дослідження створено прототип системи, яка на основі текстового опису формує готову BPMN-діаграму, використовуючи мовну модель для аналізу запитів і MCP сервер для отримання XML-шаблонів.
Keywords: Camunda; бізнес-процес; генерація діаграм; інтелектуальний агент; обробка природної мови