ДНК інновації як структуроутворюючий елемент національної інноваційної системи - Іванова, В. Б. (Науковий економічний журнал «ІНТЕЛЕКТ XXI», 2018)
У статті розглядаються характерні особливості інновації, яка є головним елементом національної інноваційної системи. Визначаються її структуроутворюючі властивості, завдяки яким національна інноваційна система може виконувати свої функції та відповідати поставленій меті. Виявлено, що інновація не тільки стає джерелом виникнення нового, але і подібно молекулі ДНК створює цілу систему структурних взаємозв'язків та елементів, необхідних для її реалізації. Представлено графічний опис процесу реалізації виробничої інновації в структурі національної економіки. Акцент робиться на підвищенні значущості людського капіталу. The article considers the characteristic features of innovation, which is the main element of the national innovation system. Its structure-forming properties are determined, thanks to which the national innovation system can perform its functions and meet the set goal. It is revealed that innovation not only becomes the source of the emergence of a new, but like a DNA molecule creates a whole system of structural interrelations and elements necessary for its implementation. A graphic description of the process of implementing industrial innovation in the structure of the national economy is presented. The emphasis is on increasing the importance of human capital.
Keywords: інновації; конкурентоспроможність; національна інноваційна система; інноваційно-активне підприємство; інноваційна політика; людський капітал; innovation; competitiveness; national innovation system; innovation-active enterprise; innovation policy; human capital