З’єднувач світловодів - Литвиненко, А. С.; Мачехін, Ю. П. (ХНУРЕ, 2006)
З'єднувач світловодів, що складається із передавального світловоду і співвісно з ним установлених оптичного елемента, що фокусує випромінювання у торець приймального світловоду, і приймального світловоду, який відрізняється тим, що як оптичний елемент використовуються два дзеркала, відбивальні поверхні яких повернуті одна до одної, одне дзеркало виконано у формі частини еліпсоїда обертання, а друге - плоске і встановлене від першого на відстані, що дорівнює половині великої осі еліпсоїда, передавальний світловод установлено вздовж осі еліпсоїда з боку плоского дзеркала таким чином, що його випромінювальний кінець розташовується у фокусі еліпсоїда обертання, а приймальний світловод розташовується вздовж осі еліпсоїда з боку еліпсного дзеркала врівень з ним.
Keywords: дзеркало; світловод