Реформа трудового права Литви - Давуліс, Т. (Право, 2017)
У статті аналізуються основні характеристики Литовського Трудового кодексу 2016 р. Зазначається, що реформи литовського ринку праці були ініційовані для вирішення завдань жорсткої міжнародної конкуренції, щоб знайти новий баланс між гнучкістю, необхідною бізнесу, і соціальним захистом працівників та привести закон у відповідність до сучасних змін у роботі. Однак перекодування пов’язане не тільки зі змінами у сфері регулювання робочого часу, захисту від звільнень, фіксованої зайнятості або інших видів нетипової роботи. Підкреслено, що новий Трудовий кодекс 2016 р. має модернізувати трудові відносини в набагато більш широкій перспективі – відродити дух співробітництва як на індивідуальному, так і на колективному рівні, посилити судовий захист співробітників, забезпечити більш широке визнання технологій, інвестицій у людський капітал і повагу до особистості співробітника та його/її сімейних зобов’язань. Окрема увага приділяється питанням диференціації правил трудового права, впливу технічних досягнень на сучасний стан регулювання трудових відносин, посилення співпраці сторін контракту, доступу до правосуддя у випадку порушення трудового законодавства, гнучкості і безпеки в регулюванні захисту від звільнень і робочого часу, соціального діалогу, реалізації принципу недискримінації, поєднання роботи й особистого життя, інвестицій у кваліфікацію працівника. // The article analyzes the main characteristics of the Lithuanian Labor Code 2016 work. However, recoding is associated not only with changes in the field of working hours, protection against dismissions, fixed employment or other types of atypical work. It is emphasized that the new Labor Code of 2016 should modernize labor relations in a much broader prospect - to revive the spirit of cooperation both individually and in a collective level, to enhance the judicial protection of employees, to provide wider recognition of technologies, investment in human capital and respect for personality of the employee and his / her family commitments. Particular attention is paid to the differentiation of the rules of labor law, the influence of technical achievements to the current state of regulation of labor relations, strengthening the cooperation of the parties of the contract, access to justice in case of violation of labor legislation, flexibility and security in regulating protection against exemplification and working time, social dialogue, implementation of the principle Non-discrimination, combination of work and personal life, investment in the qualification of the employee.
Keywords: реформа ринку праці; трудовий кодекс; трудові відносини; індивідуальний трудовий договір; labor market reform; labor сode; labor relations; individual labor treaty