Програмні засади реалізації правової політики ЄС у науково-технічній та інноваційній сферах - Гончаренко, О. А. (Право, 2014)
У статті розглянуто особливості правової політики ЄС у науково-технічній та інноваційній сферах. Зосереджено увагу на рамкових програмах як основному інструменті реалізації Європейським Союзом політики у сфері науки та інноваційних технологій, проаналізовано стратегічні цілі діючої програми «Горизонт-2020», її завдання, пріоритетні напрями, питання міжнародного співробітництва, оцінено можливості, які надають такі програми країнам ЄС, іншим країнам, а також перспективним дослідникам. Підкреслено необхідність критичного осмислення досвіду ЄС для інноваційного розвитку науки й технологій в Україні. // The article deals with the peculiarities of the EU legal policy in the scientific and technical and innovative spheres. Focusing on frame programs as a major implementation of the European Union of Science and Innovative Technologies, analyzes the strategic goals of the program "Horizon-2020", its tasks, priority directions, international cooperation issues, assessed opportunities that provide programs to EU countries, to other countries, as well as promising researchers. The necessity of critical comprehension of EU experience for innovative development of science and technologies in Ukraine is emphasized.
Keywords: Європейський Союз; науково-технічна діяльність; інновації; рамкова програма; Горизонт-2020; European Union; scientific and technical activity; innovation; framework program; Horizon-2020