Розроблення системи автоматизації оцінки стану виробничого обладнання - Роменський О. О. (My University, 2025)
У кваліфікаційній роботі розглянуто задачу автоматизації оцінки технічного стану виробничого обладнання в умовах цифрової трансформації промисловості шляхом інтелектуального аналізу параметрів процесу різання. Метою кваліфікаційної роботи є підвищення ефективності оцінки технічного стану виробничого обладнання шляхом розроблення системи автоматизованого аналізу параметрів процесу різання з використанням нейронних мереж. Об’єкт дослідження – процес оцінки технічного стану виробничого обладнання в умовах автоматизованого виробництва. Предмет дослідження – програмний засіб оцінки стану виробничого обладнання з використанням нейронних мереж та сенсорних систем для виявлення ознак зносу. У межах дослідження проаналізовано механізми та види зношування ріжучого інструменту, а також порівняно підходи до діагностики із виділенням технологічно доцільного для виробничих умов. Запропоновано застосування нейро-нечіткої моделі ANFIS для роботи з даними, що містять невизначеність та шумові домішки. Розроблено та апробовано інформаційну технологію обробки акустичних записів процесу різання. За результатами навчання отримано структуру нейронної мережі, набір нечітких правил і графічні результати моделювання. Навчену мережу запропоновано використовувати для подальшої діагностики.
Keywords: автоматизація оцінки стану виробничого обладнання; виробниче обладнання