Синтез і аналіз виявлювача трас повітряних об’єктів запитальної радіолокаційної системи - Свид, І. В.; Ткач, М. Г. (ХНУРЕ, 2023)
Розглянуто особливості супроводу повітряних об'єктів в існуючих інформаційних мережах радіолокаційних систем спостереження повітряного простору. Показано, що супровід здійснюється за інформацією первинних радіолокаційних систем спостереження, а вторинні радіолокаційних систем спостереження використовуються як джерела додаткової радіолокаційної інформації. Але перехід на автоматичне залежне спостереження передбачає обов'язкове використання лише запитальних радіолокаційних систем спостереження. Тому актуальними є питання розробки методів та алгоритмів супроводу повітряних об’єктів за інформацією вторинних радіолокаційних систем спостереження. Продемонстровано, що специфіка побудови та функціонування вторинних радіолокаційних систем спостереження суттєво відрізняється від первинних радіолокаційних систем спостереження. Проведено синтез та аналіз структури виявлювача траси повітряних об’єктів запитальними радіолокаційними системами спостереження повітряного простору. Проведено порівняльний аналіз якості виявлення трас повітряних об’єктів; забезпечено підвищення якості інформаційного забезпечення споживачів системи контролю повітряного простору на підставі запропонованої структури в порівнянні зі структурою обробки інформації, що використовується; показано, що якість інформаційного забезпечення споживачів має кращі показники при використанні методу обробки сигналів при накопиченні з наступним об'єднанням інформації; оцінено вплив коефіцієнта готовності літакових відповідачів запитальних радіолокаційних систем на якість інформаційного забезпечення споживачів системи контролю повітряного простору.
Keywords: радіолокаційна система; запитальна радіолокаційна система; траса; виявлювач; повітряний об’єкт