Протокол вручення вірчих грамот у європейських країнах: загальне та особливе - Окладна, М. Г.; Сливна, В. А. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2020)
У статті авторами надається порівняльно-правова характеристика протоколів вручення вірчих грамот на практиці різних країн з метою визначення позитивних та негативних аспектів проведення даного заходу. Досліджено сутність та значення вірчих грамот у встановленні дипломатичних відносин, історію розвитку даного документу, а також особливості проведення церемонії вручення вірчих грамот у країнах Європи, які представляють різні форми правління та національні культури. Окремо приділено увагу практиці вручення вірчих грамот в Україні з метою вирішення існуючих проблем шляхом запозичення позитивного зарубіжного досвіду. У результаті дослідження авторами запропоновано варіанти вдосконалення даного протоколу на міжнародному рівні. // In the article, the authors provides a comparative-legal characteristics of protocols for the presentation of credentials in the practice of different countries in order to determine the positive and negative aspects of this event. The essence and importance of credentials in establishing diplomatic relations, the history of development of this document, as well as the peculiarities of the ceremony of guardian certificates in Europe, representing various forms of government and national cultures, is investigated. Separately, attention is paid to the practice of handing out credentials in Ukraine in order to solve existing problems by borrowing positive foreign experiences. As a result of the study, the authors are offered options for improving this protocol at the international level.
Keywords: вірчі грамоти; церемоніал; посол; дипломатичне представництво; credentials; ceremonial; ambassador; diplomatic representation