Бібліотека глибокого навчання мовою Scala з використанням CUDA - Мельнічук, А. Є. (My University, 2025)
Мета роботи – створення бібліотеки глибокого навчання мовою програмування Scala, з використанням технології CUDA, для пришвидшення обчислювань, шляхом використанням паралельних обчислень. Методи дослідження – теоретичний (збір та структуризація теоретичного матеріалу), експериментальний (програмна реалізація прототипу бібліотеки). Методи розробки базуються на технологіях Scala та CUDA. У результаті роботи було проведено теоретичне дослідження матричних та тензорних операцій, шару прямого поширення, популярних функцій активації та оптимізаторів. Реалізовано прототип бібліотеки глибокого навчання з використанням технології CUDA для прискорення обчислень. Досліджено швидкість виконання операцій на центральному та графічному процесорі. Визначено різницю у швидкості роботи, а також її причини, між розробленою бібліотекою та іншими реалізаціями.
Keywords: CUDA; використання паралельних обчислень; прототип бібліотеки глибокого навчання