Постквантова криптографія та механізми її реалізації - Горбенко, І. Д.; Кузнєцов, О. О.; Потій, О. В.; Горбенко, Ю. І.; Ганзя, Р. С.; Пономар, В. А. (ХНУРЭ, 2016)
В 2012 – 2015 рр. зроблено суттєві кроки відносно побудови квантового комп’ютера [1 – 4]. В певній мірі розроблені та чекають свого часу методи та алгоритми квантового кри- птоаналізу. Такі досягнення викликали необхідність більш детальних оцінок криптографіч- ної стійкості існуючих криптоперетворень та криптосистем, прогнозування їх стійкості в по- стквантовий період. Практичні висновки таких досліджень викликали стурбованість на са- мому високому світовому рівні. Так, в Інтернеті 01.11.2015 р. опублікована стаття «A RIDDLE WRAPPED IN AN ENIGMA [1], автори якої – видатні криптологи США – про- фесори Ніл Кобліц та Альфред Менезес. В ній відмічається, що в серпні 2015 р. агентство національної безпеки (АНБ) уряду США виступило з заявою про слабкість існуючих крипто- систем відносно методів квантового криптоаналізу та необхідність розробки постквантових стандартів криптографічного захисту інформації. Подальшим підтвердженням стурбованості уряду США відносно необхідності розробки нових стандартів криптографічного захисту ін- формації є опублікування звіту «Report on Post – Quatum Cryptography. NISTIR 8105 (DRAFT)» [2], в якому повністю підтверджено вказані вище загрози. Більш того, в цьому зві- ті визначено основні проблеми та можливості і етапи їх вирішеня.