Дослідження шляхів оптимізації комплексу засобів захисту на об'єкті інформатизації - Румянцева, О. В. (My University, 2023)
Об’єкт дослідження – процес проектування комплексних систем захисту інформації на об'єкті інформатизації. Предмет дослідження – методи формування оптимального складу комплексу засобів захисту інформації. Мета роботи – визначення шляхів формування оптимального складу комплексу засобів захисту інформації та оцінки його ефективності при побудові комплексної системи захисту інформації на об'єкті інформатизації. Методи досліджень – емпіричний аналіз, формалізація та порівняння. На даний час одним з найважливіших завдань оптимальної побудови комплексної системи захисту інформації є вибір із безлічі наявних засобів такого їх набору, який дозволить забезпечити нейтралізацію всіх потенційно можливих інформаційних загроз із найкращою якістю та мінімально можливими витраченими на це ресурсами. У роботі виконаний аналіз підходів до побудови комплексних системи захисту інформації на об’єкті інформатизації та методів оцінки їх ефективності. На основі аналізу був запропонований новий показник ефективності та критерій оптимізації вибору засобів захисту по кожному каналу витоку інформації. Також був запропонований показник ефективності та критерій оптимізації складу комплексу засобів захисту інформації для комплексної системи захисту в цілому. З використанням запропонованих показників ефективності був проведений порівняльний аналіз варіантів захисту інформації від витоку по каналу побічних електромагнітних випромінювань на об'єкті інформатизації.
Keywords: система захисту інформації; інформаційні ресурси; засоби захисту інформації