Поняття та особливості інноваційно-інвестиційної діяльності підприємств - Полозова, Т. В.; Іванов, І. О. (ХНУРЕ, 2024)
Підприємства, що існують у сучасному глобалізованому світі, конкурують не тільки на національному, а й на міжнародному рівнях. За загальним визначенням впровадження інновацій має результатом створення нових, конкурентоздатних продуктів, послуг і процесів, але необхідною умовою для цього є інвестиції, що є джерелом фінансування розробок, досліджень, удосконалення тощо. Якщо таку діяльність розглядати через призму впровадження нових технологій, то завдяки цьому процесу бізнес набуває здатності адаптуватись до змін зовнішнього середовища, таких як: автоматизація, цифровізація, екологічна трансформація. Інноваційно-інвестиційна діяльність стимулює економічне зростання, сприяє сталому розвитку підприємства, підвищує його інвестиційну привабливість. У соціальному аспекті нові продукти послуги, що отримуються в результаті такої діяльності і відповідають сучасним потребам, здатні значно покращити життя людини. На рівні національної економічної безпеки, для розвитку стратегічних галузей, зокрема оборони, енергетики, агропромислового сектору, впровадження ефективних і вчасних видів інноваційно-інвестиційної діяльності може зберегти технологічну незалежність і підвищити економічну стійкість нашої держави. У науковому аспекті поняття «інноваційно-інвестиційна діяльність» приваблює тим, що має міждисциплінарний та комплексний характер, розглядається як один з чинників у трансформації всіх видів економічних систем, впливає на сталий розвиток, застосовується при визначенні механізму інноваційного розвитку, розвиває інтелектуальний потенціал. Для розкриття поняття «інноваційно-інвестиційна діяльність» перш за все необхідно приділити увагу таким економічним категоріям, як «інновації» та «інвестиції». Інновації та інвестиції, як нерозривно пов’язані сфери економіки, особливо актуальні у будь-який сфері виробництва на підприємстві.
Keywords: економічна безпека; інноваційно-інвестиційна діяльність; розвиток стратегічних галузей; економічні системи; інновації; інвестиції