Правове регулювання державного фінансового контролю в Російській Імперії другої половини ХІХ ст. – початку ХХ ст. - Походзіло, Ю. М. (НДІ ПЗІР НАПрН України, 2019)
У статті розглянуто правове регулювання державного фінансового контролю в Російській Імперії у другій половині ХІХ ст. – на початку ХХ ст. Підкреслено, що система державного фінансового контролю, що в цілому сформувалася в Російській імперії до кінця XIX століття, була якісно новою модель порівняно з тією, яка існувала до цього протягом декількох століть. Починаючи з 60-х рр. XIX століття і аж до кінця століття в Російській імперії спостерігається: вдосконалення правової бази системи державного фінансового контролю; посилення позиції Державного контролю як незалежного органу фінансового контролю в державному механізмі; тенденція децентралізації державного фінансового контролю, розвиток попереднього фінансового контролю; введення в діяльність органів фінансового контролю елементи гласності. // The article deals with the legal regulation of state financial control in the Russian empire in the second half of the nineteenth century. - At the beginning of the twentieth century. It is emphasized that the system of state financial control, which in general was formed in the Russian empire by the end of the XIX century, was a qualitatively new model compared to the one that existed before it for several centuries. Starting from the 1960's, the XIX century and until the end of the century in the Russian Empire is observed: improvement of the legal framework for the state financial control system; strengthening the position of state control as an independent financial control body in the state mechanism; trend of decentralization of state financial control, development of preliminary financial control; Introduction to the activities of financial control bodies.
Keywords: державний контроль; фінансовий контроль; Російська Імперія; state control; financial control; Russian empire